TV anténa a signál DVB T2

27.08.2019 08:28

Vážení sousedé,

Minulý týden byla provedena úprava společné antény, tak aby mohla přijímat signál DVB-T2 (standard digitálního pozemního televizního vysílání).

Informace je určena pro všechny ty co využívají společnou anténu a ne satelitní. Na podzim tohoto roku by mělo dojít k plnému přechodu a proto si prosím přečtěte následující řádky a v nejbližší době zjistěte zda vaše

TV signál DVB-T 2 podporuje či nepodporuje.

Termín přechodu na DVB-T2

Vysílání ve standardu DVB-T / HEVC je už nyní dostupné na většině území ČR. Souběžné vysílání DVB-T a DVB-T2 potrvá zhruba dva roky. Postupné vypínání DVB-T by mělo začít v průběhu roku 2019 a skončit do roku 2021. V rámci informačního webu DVB-T2.cz vám rádi poskytneme rady a návody pro co nejjednodušší přechod na nový standard digitálního vysílání.

Přechod z DVB-T na DVB-T2

Stávající televize nebo set-top boxy, které jsou schopny přijímat DVB-T nebudou schopné přijímat signál v DVB-T2. I když máte novější zařízení vyrobené před rokem 2017, které podporuje standard DVB-T2 s kódováním MPEG4, na českém trhu budou fungovat pouze přijímače, které k tomu všemu zvládají nejnovější kódování HEVC. Podpora DVB-T2 a zároveň HEVC je klíčová, jinak zařízení nebude schopno zobrazit toto vysílání. V takovém případě je nutné pořídit set-top-box nebo vyměnit televizi.

Není DVB-T2 jako DVB-T2 + HEVC

Zkusili jste příjem nových DVB-T2 sítí na vaší současné televizi a vidíte jen černou obrazovku nebo slyšíte jen zvuk i přesto, že váš přijímač podporuje standard DVB-T2? Poradíme vám. Je možné, že Vaše televize sice “umí” přijímat signál v DVB-T2, ale nerozezná kodek HEVC. V českých domácnostech je odhadem několik tisíc takových přijímačů. I v tomto případě tedy budete potřebovat ke své televizi samostatný set top box s podporou DVB-T2 + HEVC.

Televizní přijímače DVB-T2 bez podpory HEVC byly dostupné v některých obchodech s elektronikou ještě před rokem, kdy nebyla natolik rozšířená certifikace vhodných televizí. Poctiví obchodníci však už prodávají pouze televize, které HEVC podporují. I přesto doporučujeme při koupi nového přijímače, aby se zákazník aktivně zajímal u svého prodejce, zda vyhlídnutá televize podporuje DVB-T2 společně s HEVC.

S pozdravem

Ing. Miloslav SOUKUP, MBA

Předseda představenstva